De roligaste uttrycken i Top Chef


Ett av de tv-program jag följer slaviskt är Top Chef. Först och främst ser jag det för att jag aldrig tröttnar på amerikanskt producerade mattävlingar men en rolig bonus är de underbara uttrycken som återkommer i nästan varje avsnitt.

Tre vanligt förekommande uttryck jag tycker är extra kul i amerikanska mattävlingsprogram:

1. ”Cleanse the palate”
Mellan rätter gäller det att nollställa smaklökarna och lugna gommen inför kommande smaksensationer. Då är det praktiskt för kocken att servera en liten ”palate cleanser” i form av en sorbet eller liknande. Sedan är det förstås höga kockmässiga nördpoäng på att ställa fram en basilikagranité eller en liten umamisorbet.

2. ”It’s do or die”
Denna kommentar fälls ofta i deltävlingar som kräver stor uthållighet. 24-timmars chilikokning eller hamburgergrillning i öknen, exempelvis. Den smale typkocken Spike som fortsätter matlagningen trots att han nyss råkade skära av sig pekfingret rör outtröttligt i grytan och stirrar med en tom blick framför sig: ”It’s do or die”. Vissa deltagare föredrar detta uttryck med tillägget ”baby” på slutet.

3. ”Throw under the bus”
Vanligt förekommande när det varit någon sorts lagtävling. En deltagare påpekar framför juryn att det minsann var någon annans fel att porkbellyn inte blev krispig eller att det var någon annan som fick idén att smaksätta bearnaisen med lakrits. Den som påpekar något sådant blir genast anklagad för att kasta sin kollega under bussen, eller som någon sa i ett avsnitt: ”You love driving that bus – hitting people”.,
2012-01-24 13:36:06, 2012-01-24 12:36:06

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *